Bio-Planet gaat producten met krekels, sprinkhanen en buffalowormen aanbieden. Met krekelkroketten en wormballetjes treedt de biologische supermarktketen van Colruyt Group in de voetsporen van onder andere Damhert, Delhaize en Carrefour.

Vorig jaar vonden de insecten al volop hun weg naar de Belgische supermarkten. Damhert lanceerde Insecta, een gamma burgers en nuggets op basis van insecten dat een INN'award wegkaapte, en ook retailers Delhaize en Carrefour kwamen met producten op basis van insecten. Een goed jaar later komt ook Bio-Planet met kroketten en balletjes op basis van insecten. 

Drie insectenreferenties

Bio-Planet heeft drie producten met insecten in zijn assortiment. De Cricket croquette lijkt op een garnaalkroket, maar bevat krekels in plaats van garnalen. De krekels in de kroket zijn vermalen tot meel en smaken lichtjes naar walnoot. In de Red bug balls zitten vermalen sprinkhanen die op smaak werden gebracht met rode bieten en kruiden. In de Green bug balls zitten volledige buffalowormen gecombineerd met erwten en kruiden. Het nieuwe aanbod werd ontwikkeld in samenwerking met David Creëlle (Bugs World Solution Food), de eerste insectenchef van België. Op de insecten na, zijn alle ingrediënten puur biologisch.

 

Ecologische meerwaarde

Bio-Planet ging niet over één nacht ijs om producten met insecten in zijn assortiment op te nemen. De biosupermarkt van Colruyt Group toetste eerst met zijn klanten af of die dezelfde visie over insecten als Bio-Planet deelden inzake duurzaamheid, voedingswaarde en smaak. “Daaruit bleek dat dit het geval was en dat klanten bereid waren om producten met insecten aan te kopen”, vertelt Pieter Ceuleers, divisiemanager Bio-Planet. “Insecten bieden ten eerste een ecologische meerwaarde. In vergelijking met vlees zijn er minder grondstoffen nodig om insecten te kweken en ze hebben ook een lage CO2-uitstoot. Daarnaast dragen insecten bij aan een evenwichtige voeding. Ze zitten boordevol voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, vitaminen, aminozuren....”