Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil strengere voorwaarden voor de verkoop van tabaksproducten. Als het van de minister afhangt wordt het strafbaar om sigaretten te verkopen aan minderjarigen en mogen de rookwaren niet langer zichtbaar uitgestald zijn in de winkel.

Het aantal Belgische (jonge) rokers stagneert, en daar zou Onkelinx iets aan willen doen door de verkoop van tabak aan te pakken. Concreet zouden sigarettenautomaten verdwijnen, en zou ook in nachtwinkels en handelszaken met een oppervlakte boven 400 m² de verkoop van tabaksproducten verboden worden. Enkel tabakswinkels, dagbladhandelaars, kleine buurtwinkels en shops aan benzinestations zouden van die regel gespaard worden.Bovendien zou Onkelinx een uitstalverbod willen, zodat de rookwaren “aan het zicht van de consument onttrokken worden”. Ook wil de minister de leeftijdsgrens voor tabak optrekken van 16 naar 18 jaar. Hoewel het slechts om ideeën gaat, hebben handelsorganisaties Comeos en het NSZ hun ongenoegen al geuit.

Comeos vindt het discriminerend om de winkeloppervlakte als criterium te nemen. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws noemt de ideeën dan weer onbegrijpelijk, en zelfs “een schande”, want ze zouden vooral banen kosten. Het NSZ vindt dat de minister beter zou inzetten op preventie, dan de handelaar als politieagent te laten optreden.