Door de extra week vakantie en het groeiende aantal quarantaines dreigt er bij sommige retailers een personeelstekort te komen tijdens het eindejaar. “We roepen klanten op om zoveel mogelijk gespreid te winkelen.”

Er is ongerustheid bij retailers. Met het eindejaar in zicht dreigt er een personeelstekort. Eind vorige week besliste de regering in het kader van de coronamaatregelen om de kerstvakantie voor de kleuter- en basisscholen al een week eerder te laten aanvangen. Ouders die geen kinderopvang hebben, kunnen een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid. Maar daardoor dreigen sommige winkels en supermarkten in de problemen te komen in de cruciale week voor Kerstmis. Door de vierde golf van de coronapandemie zitten veel medewerkers nu al thuis wegens ziekte of quarantaine. Door de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid aan te vragen, dreigt het personeelstekort nog groter te worden. De vrees bestaat dat sommige winkels zelfs tijdelijk de deuren zullen moeten sluiten.

Gespreid shoppen

“Bij Carrefour zijn er zoals elders heel wat mensen uitgevallen door een besmetting of door quarantaine. We zijn daardoor op zoek naar extra mensen. Tegelijk roepen we klanten op om zo gespreid mogelijk naar de winkel te gaan. We zijn uitzonderlijk open op zondag 19 december, het weekend voor Kerstmis, zodat klanten al vroeg kunnen inkopen voor het eindejaar”, zegt communicatieverantwoordelijke Aurélie Gerth.  Bij Carrefour is er net als bij Colruyt een oproep geweest aan mensen bij de centrale diensten om het personeel in de winkels bij te springen in de komende piekperiodes. Ook bij Delhaize worden er inspanningen geleverd om de eindejaarspiek in moeilijke omstandigheden op te vangen. Woordvoerder Roel Dekelver: “Het is momenteel moeilijk in te schatten of er een personeelstekort zal zijn, maar we willen de continuïteit verzekeren. We hebben 300 à 350 kandidaten voor de ondersteunende ploeg die waar nodig kan bijspringen. We hopen ook dat de overheid toestaat dat we overdag jobstudenten kunnen inzetten. Normaal gezien kan dat maar na 16 uur.”

Jobstudenten

Die vraag wordt ondersteund voor handelsfederatie Comeos, dat net als de vakbonden een moeilijke eindejaarsperiode verwacht. Het vraagt niet alleen dat jobstudenten extra kunnen ingezet worden, maar ook dat het recht op prioritaire kinderopvang wordt uitgebreid naar het personeel van essentiële winkels. Momenteel kunnen alleen ouders die in de zorg werken daar gebruik van maken. Overigens voorzien niet alle supermarkten en retailers grote problemen tijdens het eindejaar. Vooral kleinere winkels dreigen moeilijkheden te ondervinden.