De verpakkingsvrije winkel Ohne slaat aan in Gent. Twee jaar na de opening van de eerste winkel, gaat er een tweede vestiging open aan de andere kant van de stad.

Ohne was één van de voedingswinkels zonder verpakkingen die een aantal jaar geleden opdoken in België. Na de grote belangstelling voor Robuust, dat het verpakkingsvrij winkelen introduceerde in België, volgden gelijkaardige initiatieven in Leuven (Content), Doornik (La Petite Constance), Mechelen (Kabas) en Gent (Ohne). Die laatste krijgt er nu zelfs een tweede verpakkingsloze “supermarkt” bij.

De Ohne-winkel in de Steendam sloeg sinds de opening in mei 2015 dermate aan, dat besloten werd om een tweede vestiging te starten aan de andere kant van de stad. Afgelopen weekend opende zo een tweede Ohne in de Elizabethlaan te Gent, vlakbij het Sint-Pietersstation.

In de buurt, waar ook een wekelijkse biomarkt is en biowinkels als Origin’o en Vers aanwezig zijn, is volgens de initiatiefnemers een publiek voor het ecologische concept van Ohne. Bovendien zorgt de ligging nabij het station voor veel zichtbaarheid en passage.

De nieuwe zaak is erg vergelijkbaar met de eerste Ohne, maar is  wel iets  groter, waardoor er plaats is om meer non-food aan te bieden. “Zo zal er naast ons 100% vegetarisch voedingsaanbod, meer plaatszijn  voor  non-food  zoals  keuken-en  badkamergerief,  bekers,  tandenborstels...  dit  alles natuurlijk biologisch of lokaal geproduceerd”, zegt mede-oprichtster Sophie Deren.

Net als in de eerste winkel, kan je hier vooral producten in bulk kopen. Van granen, noten en pasta tot afwasmiddel en groenten. In totaal biedt Ohne hier meer dan 300 referenties aan op een oppervlakte van zo’n 50 vierkante meter.

Ohne zet in op de korte keten en werkt zoveel mogelijk met lokale leveranciers samen. Voor goederen die niet lokaal verkrijgbaar zijn, gaan de eco-ondernemers steevast voor de combinatie bulk en bio. 

Het concept bestaat erin dat je je eigen verpakkingen meebrengt naar de winkel, die bij het binnenkomen weegt en dan je potjes vult en per gewicht betaalt. Wie een potje vergeten is, kan er één kopen in de winkel.