Er zijn sinds enkele weken geen potten van 400 gram van Nutella hazelnootpasta meer te vinden bij Colruyt. Aanleiding is een conflict tussen de supermarkt en leverancier Ferrero over de prijs. Cruciaal daarbij is de forse stijging van de grondstofprijzen, die steeds meer voedingsbedrijven doorrekenen.

Geen potten van 400 gram met Nutella hazelnootpasta bij Colruyt. De supermarktketen en fabrikant Ferrero raken het niet eens over hoeveel Colruyt moet betalen voor zo’n pot, meldt De Tijd. Opmerkelijk, want de hazelnootpasta van Nutella is een erg populair product in ons land, met een marktaandeel van meer dan 60 procent. De grote potten van Nutella (900 gram) zijn wel nog beschikbaar. Zowel Colruyt als Ferrero geven te kennen dat ze zo snel mogelijk een oplossing willen voor het conflict. “Het kan zijn dat hier en daar aangegeven wordt dat bepaalde producten tijdelijk niet meer beschikbaar zijn”, zegt woordvoerder Patti Verdoodt. “We begrijpen dat dat voor onze klanten vervelend is en we verontschuldigen ons voor het ongemak. We zijn er wel van overtuigd dat dit snel opgelost raakt en dat we die ontbrekende producten opnieuw zullen kunnen aanbieden, tegen een correcte prijs voor de consument.”

De fors gestegen grondstofprijzen zetten de relaties tussen supermarkten en leveranciers op scherp. De voorbije weken lieten alle grote voedingsbedrijven weten dat ze prijsverhogingen van 5 à 10% zullen doorrekenen. De grote vraag is in hoeverre retailers die prijsverhogingen kunnen opvangen of ze moeten doorschuiven naar hun klanten. De concurrentie op de Belgische markt is heel groot, waardoor er niet heel veel ruimte lijkt te zijn voor dat laatste. Zeker bij Colruyt, dat een laagste prijsgarantie biedt, is de marge klein. Wellicht zullen er nog meer conflicten naar buiten komen in de komende weken. Volgens De Tijd waren er de voorbije weken bij Colruyt nog meer tekorten, onder meer bij producten van Unilever (Sanex), Colgate-Palmolive (Zwitsal) en Mondelez (Lu).