Dierenvoedingproducent Versele-Laga bestaat 90 jaar. Die verjaardag zet het familiebedrijf in de verf met een gloednieuwe en unieke productielijn in thuishaven Astene. Met de nieuwe extrusietoren mikt Versele-Laga op het markleiderschap in voeding voor vogels en kleine zoogdieren.

Hoog boven de Leie in Astene bij Deinze rollen elke dag tonnen lekkers voor dieren over een transportband. De band verbindt de gloednieuwe extrusietoren aan de linkeroever met de eerste productielijn en de laadplatformen aan de rechteroever. Daar rijden heftrucks af en aan om elke dag opnieuw tachtig vrachtwagens met dierenvoeding te laden. De gonzende bedrijvigheid bij Versele-Laga vandaag lijkt een wereld verwijderd van kruidenier De Gulden Ster, waar Prudent Versele aan de overkant van de steenweg in 1932 begon met het verkopen en mengen van veevoeders. Toch is de drijfveer nog altijd dezelfde bij de familie Versele, die ook 90 jaar na de start aan het hoofd van het bedrijf staat: de band voeden tussen mens en dier met kwaliteitsvolle producten en advies. Van huisdieren over prestatiedieren tot boerderijdieren, voor elk dier produceren de 1100 medewerkers van Versele-Laga op drie continenten zeven dagen op zeven de best mogelijke voeding. 

Ambitie voor meer

Om de standaard nog een trapje hoger te leggen, opende Versele-Laga dit voorjaar een nieuwe, unieke productielijn in thuishaven Astene. In de indrukwekkende extrusietoren van ruim dertig meter hoog produceert Versele-Laga geëxtrudeerde plantaardige voeding voor vogels en kleine zoogdieren. Bij extrusie worden stoffen verhit en tot korrels of pellets geperst waarna ze weer afkoelen. Door dit proces blijven alle voedingstoffen bewaard en bevat elke portie volledige en hoogwaardige voeding. Met deze tweede productielijn is Versele-Laga de eerste producent wereldwijd met twee plantaardige extrusielijnen voor specifieke dierenfamilies: een voor vogels en een voor kleine zoogdieren en paarden.

Versele-Laga
©

Versele-Laga

De uitbreiding was ook nodig, weet CEO Frederic Boone: ‘Steeds meer gezinnen schaffen een of meerdere huisdieren aan en tegelijkertijd is er een stijgende belangstelling voor gezonde voeding en verzorging voor dieren.’ Op die vraag speelt Versele-Laga nu dus in, met de ambitie om niet alleen de wereldmarktleider in duivenvoeding te blijven, maar ook in Europa én Amerika de marktleider in voeding voor vogels en kleine zoogdieren te worden.

Versele-Laga
©

Versele-Laga