België: veertigers aan zet!

Laten we een beetje egoïstisch beginnen met het nieuws over de ontwikkelingen in België: de benoeming van Dirk Van den Berghe, nu Senior Vice President Logistics, Procurement and Quality bij Delhaize België, tot CEO van de onderneming als opvolger van Michel Eeckhout per 1 januari aanstaande. Vanaf vandaag is het gezag van Dirk Van den Berghe vergroot, aangezien hij per direct is benoemd tot Chief Operating Officer tot eind 2011. In deze functie zal Dirk Van den Berghe de scepter zwaaien over de verkoopafdelingen binnen de groep en bij de aangesloten ondernemingen, evenals over de afdelingen inkoop, strategie, marketing, communicatie, corporate development, IT en logistiek. Michel Eeckhout blijft Executive Vice President van Delhaize Groep en lid van het Executief Comité en “zal voor de Groep blijven werken en zijn bijdrage blijven leveren aan cruciale groeiprojecten” aldus een communiqué van de groep.

Toen Michel Eeckhout in 2007 de leiding kreeg over Delhaize België, was hij de opvolger van Arthur Goethals. Deze Brusselaar, handelsingenieur Solvay, maakt een spectaculaire strategische ommezwaai met de invoer van het plan Excel waarmee het merk met de leeuw zijn prijsbeeld herpositioneerde, een onderwerp dat oorspronkelijk niet op zijn terrein lag. In plaats van het Colruyt gemakkelijk te maken op dit punt, wendt Delhaize dus alle middelen aan om zijn imago te veranderen. En slaagt daar in een recordtempo in, daarmee alle voorspellingen van sceptici om zeep helpend. Het plan Excel is alles behalve een eenvoudige cosmetische operatie. Het houdt een ingrijpende transformatie van de onderneming in: deze behelst o.a. de optimalisatie van analyse- en managementinstrumenten, herziening van het assortimentsbeleid, investeringen in nieuwe logistieke trajecten enz.. De gevolgde strategie is een groot succes, ook al wordt er soms tandenknarsend op gereageerd: door leveranciers die onder prijsdruk zijn komen te staan en het hoofd moeten bieden aan het steeds verder oprukkende huismerk van Delhaize. En soms ook door het netwerk van zelfstandigen van de AD-bedrijven, die van mening zijn dat de deze concurrentiekracht van het merk ten koste gaat van de marges.

De kroning van Dirk Van den Berghe is niet zomaar een eenvoudige verandering in de casting. De invloed op de strategie van de onderneming van een hele generatie ambitieuze veertigers die hun nek hebben uitgestoken en al lid waren van het Uitvoerend Comité krijgt hiermee een concrete vorm. Anders gezegd, het zou vreemd zijn als bij het aantreden aan de macht van de veertigers een strategie die door hen is bedacht en toegepast op losse schroeven zou komen te staan.

Verschijning van een Europees echelon in de Groep

Delhaize Groep heeft dit jaar de bakens verzet door de hand te leggen op Delta Maxi met 450 winkels over de hele Balkan. De groep, die reeds aanwezig is in Griekenland en Roemenië, heeft voortaan ook vaste voet in Servië, Montenegro, Bosnië Herzegovina en Bulgarije. Een aaneengesloten grondgebied met goede perspectieven voor rationalisatie op het gebied van inkoop en logistiek. De operatie is des te interessanter omdat ze plaatsvindt in een regio die de leiders op distributiegebied in de wereld enigszins hebben verwaarloosd, geobsedeerd als zij zijn door de nieuwe economische tijgers uit Azië of Zuid-Amerika. Voor Delhaize biedt de onderneming ook de mogelijkheid om het aandeel van de markten in zijn portefeuille een beetje in evenwicht te brengen: de bijdrage van de Verenigde Staten (70%) zou in 2013 teruglopen tot 60%.

Als men nog behoefte had aan aanvullend bewijs voor het belang van deze aanpak voor de groep, dit is vandaag geleverd: Pierre-Olivier Beckers heeft een nieuwe bestuurslaag gecreëerd – Delhaize Europa – en plaatst een belangrijke pion uit zijn eigen lijfwacht aan het hoofd: Stéfan Descheemaeker, Chief Financial Officer van de groep. Delhaize Groep zal weliswaar op zoek moeten gaan naar een nieuwe CFO, maar Stéfan Descheemaeker blijft wel aan als Executive Vice President en lid van het Uitvoerend Comité . In zijn nieuwe functie als directeur van Delhaize Europa zal hij vanaf 1 januari 2012 twee eenheden leiden: België, onder leiding van Dirk Van den Berghe, en Zuidoost Europa, dat toevertrouwd is aan Kostas Macheras.