Mag een handelaar uit veiligheidsoverwegingen controles uitvoeren aan de ingang van zijn winkel? Vanaf nu kan het dankzij een nieuwe wet op de private en bijzondere veiligheid.  

Comeos, de federatie van handel en diensten, is bijzonder tevreden met de nieuwe wet die door het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is uitgewerkt en afgelopen donderdag in de Kamer werd goedgekeurd.

“Vorig jaar vlak na de aanslagen kregen onze handelaars opmerkingen omdat ze de klanten controleerden aan de ingang van hun winkel”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. “Tot vandaag was toegangscontrole wel mogelijk in bijvoorbeeld voetbalstadions of aan de ingang van concertzalen maar in een winkel mocht dat niet.  Dat was absurd omdat er in een winkelcentrum vaak meer mensen aanwezig zijn. We zijn tevreden dat dit is rechtgezet.”

Handelaars mogen toegang ook weigeren 

De nieuwe bewakingswet voorziet niet enkel in de mogelijkheid van systematische toegangscontroles, de nieuwe wet geeft de handelaars ook de mogelijkheid om mensen de toegang te weigeren als er een veiligheidsrisico is.  Ook dat was niet mogelijk tot nu toe.

Comeos zou graag nog een stap verder willen gaan zodat de handelaar ook een winkelverbod mag uitvaardigen tegen bepaalde mensen net zoals dat in Nederland al mogelijk is. Dominique Michel: “Elke dag verwelkomen onze winkels honderdduizenden klanten. We zullen ook in de toekomst blijven ijveren voor de veiligheid van onze werknemers en onze klanten.”