Er is een nieuw geval van dierenmishandeling opgedoken. Dat maakt dierenrechtenorganisatie Animal Rights bekend. In een video van de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz is te zien hoe melkkoeien van het Duitse bedrijf Endres zwaar mishandeld worden. De melk die hier geproduceerd wordt, wordt verwerkt tot kazen die verkrijgbaar zijn bij Belgische retailers als Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Jumbo.

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights stuurde vandaag een video de wereld in waarin melkkoeien van het Duitse bedrijf Endres zwaar mishandeld worden. De melk afkomstig van deze koeien wordt uiteindelijk verwerkt tot kaas die in ons land verkrijgbaar is bij de retailers Albert Heijn, Delhaize, Colruyt en Jumbo. De undercover beelden werden in mei en juni dit jaar gemaakt door de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz in het grootste melkveebedrijf van de deelstaat Beieren, in Bad Grönenbach, Allgäu. Op de beelden is te zien hoe melkkoeien worden geschopt en gestoken met scherpe voorwerpen, ze geen voedsel en water krijgen en ze worden voortgesleept met tractoren. 

SOKO heeft Animal Rights gevraagd om de beelden te verspreiden in België en Nederland. “Er zijn duidelijke links met Nederland en België”, vertelt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “De kazen gemaakt van de melk van deze mishandelde koeien liggen in onze supermarkten en zieke dieren werden afgeleverd bij het slachthuis in Buchloe, dat in handen is van het Nederlandse Vion.” De Duitse dierenrechtenorganisatie heeft direct klacht ingediend tegen Vion en Endres.  

De melkkoeien van Endres produceren gemiddeld zo’n 40 ton melk per dag. Het merendeel van die melk wordt afgenomen door kaasmaker ‘Käserei Champignon’, een Camembert-specialist bekend van merken als Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge. Deze merken zijn ook verkrijgbaar bij Belgische en Nederlandse retailers waaronder Albert Heijn, Jumbo, Delhaize en Colruyt. De kaasmaker heeft ondertussen bevestigd dat hij in de toekomst niet meer zal samenwerken met Endres. 

Opgelet: deze video bevat schokkende beelden.