De Nederlandse supermarkten PLUS en Coop gaan fuseren. Dat hebben de twee bedrijven vandaag bekend gemaakt. Door de fusie ontstaat de derde grootste supermarktformule van Nederland, na Albert Heijn en Jumbo. De winkels krijgen op termijn allemaal de merknaam PLUS.

Het gefuseerde bedrijf zal 550 filialen en een gezamenlijke omzet van zo'n 5 miljard euro tellen. De verwachting is dat het samenstellen van de twee ketens begin 2022 afgerond worden. De fusie moet zorgen voor een verlaging van de kosten van 50 miljoen euro per jaar. Dat geld gebruikt het fusiebedrijf onder meer voor investeringen in online boodschappen. Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf, die werk biedt aan meer dan 40.000 mensen, komt in Utrecht, waar nu al het hoofdkantoor van PLUS staat. Het hoofdkantoor van Coop in Velp gaat sluiten.

Daardoor verdwijnen er banen, maar het is niet duidelijk hoeveel. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het gaat volgens Duncan Hoy, algemeen directeur van PLUS, ongeveer drie jaar duren om alle Coop-winkels om te bouwen. Hij wordt ook algemeen directeur van het fusiebedrijf. Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, wordt financieel directeur. "In deze sterk concurrerende en consoliderende markt biedt schaalvergroting meer slagkracht voor beide ondernemingen", geeft Bosch als verklaring voor de fusie. Het samengaan van PLUS en Coop moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouder en door de ledenraden van de twee coöperaties. Bij beide bedrijven moet twee derde van de leden instemmen.