Ralf Jansen en René Puts openen als eerste Nederlandse Jumbo-franchisenemers hun eigen Jumbo-supermarkt in Bree. “Nog voor de feestdagen zou onze winkel moeten open zijn”, vertelt Ralf Jansen trots.

Het is zover: de eerste Nederlandse Jumbo-franchisenemers steken de grens over naar België. De primeur is weggelegd voor Ralf Jansen en René Puts, die zelf al een Jumbo-vestiging hebben in Stramproy, vlakbij de Belgische grens. Eind dit jaar zullen ze hun eerste winkel openen aan de Sportlaan 44 in Bree. “Dat we onze eerste Belgische winkel in Bree openen is een logische keuze”, vertelt Ralf Jansen aan Gondola. “Wij hebben al een Nederlandse supermarkt aan de grens. In die winkel is ongeveer 55% van de omzet afkomstig van Belgische klanten. Bree en Stramproy liggen heel dicht bij elkaar. Dus op het moment dat die winkel in Bree zou openen, zou dat misschien wat kannibalisatie voor onze omzet teweegbrengen. Daarom hebben we met Jumbo besloten dat wij de nieuwe winkel gaan exploiteren. Op die manier verliezen we de omzet enkel aan onszelf en hopen we dat de optelsom samen nog beter wordt.” 

Verschillen tussen België en Nederland

Doordat veel Belgische klanten hun boodschappen doen bij de Jumbo-vestiging in Stramproy kennen de ondernemers de verwachtingen en noden van de Belgische klanten als geen ander. Dat geeft hen een belangrijk voordeel om als outsider te starten op de Belgische markt, een markt die natuurlijk ook op verschillende vlak verschilt met de Nederlandse. “Er zijn heel grote verschillen tussen de twee landen op het gebied van wetgeving. Dus we moeten echt wel serieuze stappen zetten als het gaat over arbeidsjuridisiche dienstverlening en dat soort zaken, maar als we kijken naar de winkel en de noden van de klanten zijn die over het algemeen gelijk. Consumenten willen maar één ding: heel lekker en betaalbaar eten kopen. Dat kan Jumbo als geen ander invullen”, vult Ralf Jansen aan. 

De nieuwe winkel in Bree zal voldoen aan de allernieuwste Jumbo-standaarden. “Al gieten we er natuurlijk onze eigen saus over”, zegt de ondernemer. Hoe dat er precies zal uitzien, is voorlopig nog afwachten, maar als het aan hem ligt wordt de vestiging in Bree meer dan een standaard Jumbo. “We willen de nadruk leggen op goedkoop, gezellig en genieten. In dat opzicht gaan we duidelijk de concurrentie aan met andere winkels in de buurt. Daarbij willen we vooral uitpakken met een bijzonder, lokaal en regionaal assortiment”, klinkt het. 

"Nog voor de feestdagen open"

Wanneer de nieuwe winkel precies zal opengaan, wil Ralf Jansen nog niet kwijt. “Maar we gaan er alles aan doen om voor de feestdagen te openen”, zegt hij. De winkel zal trouwens neerstrijken in een volledig nieuwe winkelstrip waar ook andere grotere kleppers als McDonald’s, vanHaren en andere kledingwinkels aanwezig zullen zijn. “Het is dus echt een mooie locatie om actief te zijn, met de nodige trafiek.”

Of er in de toekomst nog meer Belgische winkels zullen volgen, sluit Ralf Jansen niet uit. “Aangezien we de eerste Nederlandse franchisers zijn in België zal het eerst voor een stukje pionieren worden. We willen kijken of dit goed werkt en zien waar de valkuilen liggen, maar daarna staan we zeker open voor nieuwe kansen”, vervolgt hij. “Ons doel is om eerst een succes te maken van deze winkel. Daarbij wil ik ervoor zorgen dat zowel onze consumenten als collega’s fan zijn van het concept, dan is het succes al voor de helft gegarandeerd.”