De Nederlandse supermarkten aan de grens met België vrezen verminderde inkomsten doordat de Belgische maaltijdcheques niet meer terugbetaald worden over de grens. Brancheorganisatie Het Vakcentrum wil het besluit van de Belgische cheque-uitgevers juridisch aanvechten.

Belgische maaltijdcheques die in Nederland uitgegeven worden, worden sinds januari niet meer terugbetaald door de Belgische uitgevers van maaltijdcheques. Hierdoor kunnen Nederlanders die in België werken hun cheques niet meer kwijt kunnen in hun thuisland. Vooral de Nederlandse supermarkten in de grensstreken vrezen hierdoor inkomsten te verliezen. De Nederlanders zouden niet enkel hun cheques, maar meteen al hun boodschappen in België doen, luidt de redenering.

Sectororganisatie Het Vakcentrum gaat daarom namens enkele “grenssupers” het besluit juridisch aanvechten. Het contract van de uitgevers met de Nederlandse retailers zou eenzijdig opgezegd zijn, en daarom in strijd met het Europees recht, klinkt het.

Sodexo en Edenred, die de maaltijdcheques in ons land uitgeven, beslisten in januari om enkel nog cheques die in België zijn uitgegeven te aanvaarden. Dat stond altijd al in de gebruiksvoorwaarden, maar er werd tot dan gewoon laks mee omgegaan, klonk het toen.