Het Nederlandse VanHaren, onderdeel van de Duitsche schoenwinkelketen Deichmann, neemt het failliete Brantano deels over. Het zal vanaf 1 oktober 43 van de 150 winkels open houden. De retailer ziet de deal als een grote stap in zijn Belgische ambities.

Deichmann, de grootste schoenwinkelketen van Europa, was de laatste overgebleven partij die interesse toonde in Brantano. De grote vraag voor vakbonden en personeel was hoeveel winkels er zouden over blijven. Vandaag is er een antwoord gekomen op die vraag: 43. Niet zoveel als verhoopt, maar uiteraard beter dan een volledig faillissement. Er zal naar schatting ook maar 30% van het personeel overgenomen worden. Voor VanHaren is de overname een manier om steviger voet aan de grond te krijgen op de Belgische markt. Het had tot nu toe 16 winkels in ons land en verdriedubbelt dat aantal met deze overname. VanHaren maakt deel uit van de Duitse schoenretailgroep Deichmann, dat om en bij 43.000 werknemers telt.

Bij de winkels van Brantano is het sinds zaterdag al grote chaos, door de massale opkomst van mensen die willen profiteren van de koopjes die er te doen zijn. De schoenketen liquideert de bestaande stocks en kan daarbij op uitgebreide interesse rekenen. Brantano maakte deel uit van FNG, waarvan grote delen failliet verklaard zijn.