Maandag trad Frans Muller officieel in dienst bij Delhaize. De toekomstige CEO wordt echter geconfronteerd met een mogelijke leegloop in het topmanagement van zijn bedrijf nu ook CFO Pierre Bouchut aan vertrekken zou denken.

Muller, die begin vorige maand werd aangekondigd als de nieuwe topman van de Delhaize Groep, wordt pas op 8 november CEO. Hij treedt vandaag wel al in dienst om het bedrijf te leren kennen, en de overgang vlotter te maken. Maar sinds het CEO-schap van Muller werd bekendgemaakt, zijn er vooral directieleden opgestapt. De meeste onder hen waren kandidaat om Pierre-Olivier Beckers op te volgen als CEO van de groep. Met Muller werd echter een externe CEO aangetrokken, tot teleurstelling van de interne kandidaten.

Eerst was er Roland Smith, wiens ontslag op hetzelfde moment werd aangekondigd als het aantreden van Muller. Smith was als CEO van Delhaize America verantwoordelijk voor de Amerikaanse markt, waar de Delhaize Groep zo’n 64% van zijn omzet haalt. Vorige week hield ook de Europese CEO, Stéfan Descheemaeker, het voor bekeken. Zowel de Amerikaanse, Belgische als Oost-Europese activiteiten van de groep rapporteren nu rechtstreeks aan Muller.

Ondertussen woedt het hardnekkige gerucht dat ook financieel directeur Pierre Bouchut op vertrekken staat. Volgens de Franse zakenkrant Les Echos, zou de CFO op kop liggen om de financieel directeur van milieugroep Veolia te worden. Hoewel Muller in een recent persbericht nog zei uit te kijken naar de samenwerking met Bouchut, zou de leegloop aan de Delhaize-top daarmee compleet zijn. Het bericht was alvast sterk genoeg om de beurswaarde van de retailer onderuit te halen. Het aandeel van Delhaize ging vrijdag 7,5% achteruit.

Sinds het vertrek van Smith, verloor de retailer zelfs al 13% of 620 miljoen euro waarde op de beurs, becijferde De Tijd.