Milcobel heeft beslist om zijn fabriek in Moorslede stil te leggen nadat er in een van de pekelbaden een Listeria-besmetting was ontdekt. Alle besmette producten werden meteen vernietigd waardoor een terugroepactie niet nodig is. Wel kunnen er de komende weken vertragingen opduiken in de leveringen.

Twee weken geleden ontdekte Milcobel, dat onder meer Brugge Kaas en Nazareth produceert, bij een interne kwaliteitscontrole een zeer lage concentratie Listeria in één van zijn 7 pekelbaden. Die bacterie kan mensen ziek maken of bij mensen met een zwakke gezondheid zelfs zorgen voor een overlijden. “We hebben meteen de nodige procedures opgestart en uitgebreide analyses uitgevoerd op al onze producten. De producten waarbij een besmetting werd vastgesteld werden meteen vernietigd”, reageert het bedrijf, dat meteen ook het FAVV heeft gewaarschuwd. Door de snelle reactie kon geen enkel besmette product de fabriek verlaten, waardoor de kazen die door de fabriek geproduceerd werden en nu in de winkelrekken liggen volledig veilig zijn. Een terugroepactie is dus niet aan de orde.

Hoewel er volgens de laatste metingen geen Listeria meer is vastgesteld en het FAVV de situatie veilig acht, heeft Milcobel toch enkele extra maatregelen genomen. “De productie in Moorslede werd tijdelijk teruggeschroefd, zodat er op elke productielijn een breuklijn kon gecreëerd worden en er extra reiniging kan gebeuren om elke mogelijkheid op kruisbesmetting uit te sluiten”, vervolgt Milcobel. “Daarnaast wordt er maximaal ingezet op extra staalnames, analyses en controles, en hebben we zelf proactief alle goederen in Moorslede geblokkeerd. Om ons ervan te verzekeren dat we geen producten op de markt zetten die niet voldoen aan de voedselveiligheid zijn wij overgeschakeld naar positieve vrijgave van al onze producten die de productiesite in Moorslede passeren. Pas wanneer de producten veilig zijn bevonden, zullen de goederen met andere woorden opnieuw de fabriek kunnen verlaten.” Door de extra controles zijn de opslagruimtes van de fabriek vol en is de productie opgeschort. Het bedrijf verwacht bovendien dat producten door de extra controles de komende weken tijdelijk niet beschikbaar zullen zijn of met vertraging geleverd zullen worden. Milcobel heeft in totaal zes productievestigingen in België en Frankrijk.