Mere moet zijn Belgische ambities bijstellen: de Russische supermarktketen zal dit jaar geen enkele winkel openen in ons land. Dat vernam Gondola van een bron dicht bij de supermarkt. 

Mere moet gas terug nemen in zijn veroveringstocht van België en Europa. Enkele maanden geleden kondigde de Russische hard discounter aan dit jaar nog tien winkels te openen in ons land, de eerste zou deze maand de deuren openen in Opwijk. Van dat plan komt niets in huis, zegt een bron dichtbij de supermarkt. Hoeveel winkels er effectief zullen openen, is afwachten. Vooral het vinden van de juiste leveranciers blijkt een knelpunt. De moeizame zoektocht heeft te maken met het feit dat de Russische retailer harde voorwaarden stelt aan de leveranciers waar het mee samenwerkt. In Oost-Europa vindt het relatief makkelijk bedrijven die aan die scherpe voorwaarden kunnen voldoen, elders in Europa blijkt het een stuk moeilijker. Leveranciers van Mere zijn onder meer verantwoordelijk voor de levering van de goederen aan de verschillende winkels en krijgen enkel betaald wat er effectief verkocht wordt. 

De eerste Belgische winkel van Mere moest deze maand openen in de Steenweg op Vilvoorde, in een gebouw waar voorheen Red Market, de ter ziele gegane budgetformule van de vroegere Delhaize Group. In juli van dit jaar kwam er een vergunning voor die winkel, maar intussen is duidelijk dat het wachten wordt op de opening ervan. Ook de aangekondigde openingen in Flémalle en Couvin worden op de langere baan geschoven. Vorige week meldden Franse media ook al dat de keten geen enkele concrete stap gezet heeft voor het openen van de aangekondigde winkelopeningen. Ook daar werd de maand oktober als datum naar voor geschoven. Eerder bleek Mere ook in Duitsland al te voortvarend te zijn met zijn plannen. Toen het in 2019 startte bij onze oostburen wou het tegen eind dit jaar 100 winkels hebben. Het zijn er vandaag vijf. Gondola nam contact met Mere, maar kreeg geen antwoord.