Otto Beisheim, medeoprichter van de distributiegroep Metro, is deze maandag 18 februari dood aangetroffen in zijn woning in Rottach-Egern in Beieren. Het zou gaan om een zelfmoord vanwege het gebrek aan hoop op verbetering van zijn gezondheid. "Met de zelfbedieningsconcepten van groothandelsproducten Metro Cash and Carry heeft Otto Beisheim midden jaren 1960 een omwenteling teweeg gebracht in de gehele branche en de basis gelegd voor de huidige Metro-groep", aldus Olaf Koch, CEO van de onderneming.

Otto Beisheim, 89 jaar, bezat nog 10% van het ondernemingskapitaal. In 1964 opende hij zijn eerste verkooppunt in Mülheim, in het Roergebied. Met de ketens "Cash & Carry, "Media Markt" en "Real" verspreidde het concept zich al snel over Europa en vervolgens over de rest van de wereld. Tegenwoordig is Metro, wereldwijd nummer vier in de sector, in 32 landen aanwezig en heeft bijna 2200 winkels.

Forbes Magazine schatte het fortuin van Otto Beisheim in 2012 op 2,4 miljard euro. Zijn stichting (Otto-Beisheim Stiftung) is bekend vanwege deelname in de oprichting van een handelsschool in Koblenz en verschillende liefdadigheidsacties.