De grootste Lidl van België bevindt zich niet langer in Kampenhout, maar wel in het Luikse Herstal. De vestiging opende gisteren zijn deuren. Volgens L’Echo richt de retailer zijn uitbreidingsplannen op Waals-Brabant en Namen.

Lidl is een nieuwe winkel rijker. De nieuwe vestiging in Herstal opende gisteren zijn deuren en is meteen ook de grootste winkel van België, goed voor 1.696 m². De vorige recordhouder, Lidl in Kampenhout, die in oktober 2017 zijn deuren opende en een oppervlakte van 1.687 m² heeft, wordt daardoor van de troon gestoten. In de nieuwe Lidl-winkel is er voorlopig plaats voor 34 werknemers.

Lidl of the future

Lidl Herstal werd ingericht volgens het nieuwe concept, Lidl of the future. Daarbij zullen de winkels een gemiddelde oppervlakte van 1.400 m² hebben, al kan dat naargelang de mogelijkheden nog oplopen tot 1.700 m². Dankzij die grotere oppervlakte kunnen de klanten genieten van meer koopcomfort en zal ook de verkoop stijgen. Toch betekent een grotere winkel niet dat er een groter assortiment komt. Klanten kunnen in de vestiging van Herstal bijgevolg kiezen uit 1.500 producten, net als in alle andere Lidl of the future-winkels.

“De grootte van onze winkel in Kampenhout is een uitzondering. Het is niet zo dat 1.600 m² plots de nieuwe norm is, of dat we nu altijd groter en groter willen gaan. De standaardoppervlakte voor ons nieuw concept is en blijft 1.400 m²”, liet Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl, ons in oktober al weten.

Ook Julien Wathieu, eveneens woordvoerder bij Lidl, bevestigt dat nu aan onze collega’s van L’Echo: “Het is zeker niet de bedoeling om onze winkels nog groter te maken. We willen geen reusachtige winkels waar onze klanten in verloren lopen. Maar de gemiddelde oppervlakte van onze winkels zal wel toenemen. Dit jaar zou die stijgen van 938 naar 992 m².”

Waals-Brabant en Namen

“In de toekomst willen we jaarlijks 10 winkels renoveren en er ook 10 nieuwe openen. En dat vooral in Waals-Brabant en Namen”, meldt Wathieu. Al zal de volgende winkel zijn deuren openen in Sint-Agatha-Berchem. Met 1.580 m² zal die vestiging meteen ook de grootste Lidl van Brussel zijn. Daarnaast wil Lidl tegen 2020 ook nog duizend nieuwe werkkrachten aannemen, waardoor het totaal aantal werknemers op 8.500 neerkomt.

Sterke groei

Volgens cijfers van The Retail Academy, die terug te vinden zijn op de poster van Gondola Retail Scan 2017, boeken de hard discounters (Lidl en Aldi)  een gezamenlijke omzet van 4,744 miljard euro. Goed voor een stijging van 4,9 %. De groei wordt vooral getrokken door Lidl dat zijn omzet met 7,9% zag toenemen dankzij zijn sterke dynamiek op het vlak van winkelexpansie, -vernieuwing en sterke communicatie. Tegelijkertijd groeit Aldi ook 3,1 % dankzij de verkoop van A-merken.