Lidl België is door de Europese koepel van dierenrechtenorganisaties uitgeroepen tot de meest diervriendelijke supermarkt van Europa. “Een zeer duidelijke erkenning voor onze scherpe principes en beslissingen inzake dierenwelzijn”, klinkt het fier bij Lidl.

Lidl België kreeg de ‘Corporate4Animals’-prijs overhandigd van Eurogroup4Animals, de Europese koepel van dierenrechtenorganisaties waar ook Gaia lid van is. De organisatie loofde de Belgische retailer voor haar verregaande inspanningen op vlak van dierenwelzijn. “En daar gaan we zeer ver in”, legt woordvoerder Pieterjan Rynwalt uit.

“Zo zijn we de enige supermarktketen die – uit principiële overweging – géén paardenvlees voert. Die beslissing heeft uiteraard commerciële gevolgen, maar toch houden we paardenvlees uit onze winkels. Zolang we onze klanten geen garanties kunnen bieden over de traceerbaarheid of behandeling van de dieren, voeren we geen paardenvlees. Ook onder meer inzake non-castratie van varkens, het voeren van uitsluitend parkkonijnen of het afschaffen van het gebruik van kooi-eieren hebben we altijd de pioniersrol opgenomen. Dat we daar een bekroning voor krijgen, doet ons enorm veel deugd. Duurzaam handel drijven, mét respect voor dierenwelzijn, staat niet haaks op goede kwaliteit of scherpe prijzen. Duurzaam en discount kunnen hand in hand gaan.”

Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia, begrijpt de beslissing om aanLidl België de eerste Corporate4Animals-prijs uit te reiken. “Wat Lidl in België heeft gedaan voor dieren, verdient alle lof. Op vlak van paardenvlees is Lidl de enige supermarktketen in België die de stap heeft durven zetten. Die beslissing dateert van 2011, maar houden ze nog steeds aan vast. Hopelijk zet dit andere supermarktketens ook aan om te kiezen voor meer dierenwelzijn.”