Deze avond zullen enkele vakbonden uit de landbouwsector manifesteren tijdens het ‘Personality of The Year’-event van Gondola Society. Daar willen ze hun bezorgdheden over de sector kenbaar maken. Het initiatief komt van de vereniging van melkveehouders MIG-EMB en wordt gesteund door de landbouwfederatie FUGEA. 

Deze avond vindt het ‘Personality of The Year’- event van Gondola Society plaats, waar persoonlijkheden beloond worden door een professionele jury uit de retail voor hun rol als hoofd van een bedrijf. De drie laureaten zijn Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize België, en Alain Boulle, voorzitter van Intermarché België, voor de categorie retailers, en Philip Tanghe, commercieel directeur bij Savencia, voor de categorie merken. 

Toch zal dat event niet ongestoord voorbijgaan. Twee vakbonden uit de landbouwsector hebben immers aangekondigd dat ze deze gelegenheid zullen aangrijpen om hun bezorgdheden over de sector kenbaar te maken. De protestactie is een idee van MIG-EMB, een vereniging van melkveehouders. De manifestatie wordt gesteund door de federatie voor landbouwers FUGEA. Concreet zouden de vakbonden met een twintigtal tractors afzakken naar het evenement dat plaatsvindt in het Holiday Inn hotel in Zaventem. Al benadrukken ze wel dat ze de toegang niet zullen versperren.  

De sociale partners eisen onder meer een grotere aanwezigheid in het assortiment van distributeurs zodat een eerlijk inkomen voor Belgische producenten gegarandeerd wordt, een gemakkelijkere verwijzing naar deze producten, meer inspanningen om ze meer visibiliteit te geven in de winkel en een nauwere samenwerking. 

Gondola is in geen geval een organisatie die de distributiesector of de industrie moet vertegenwoordigen: wij zijn een gespecialiseerd en onafhankelijk medium, en, via onze andere eventactiviteiten (Gondola Society) en opleidingen en studies (Gondola Academy), een uitwisselingsplatform tussen professionals die werkzaam zijn in deze sector. Het is niet onze taak om als tussenpersoon op te treden tussen landbouwers en verantwoordelijken voor de distributie of de industrie, maar ons medium staat altijd open voor hun meningen en bezorgdheden. Net daarom wijdde onze businessclub Gondola Society haar recente conferentie nog aan een voorstelling van een van de leden van het MIG, die zijn visie en bezorgdheden kwam uiten. 

Wij nemen akte van de wens van de landbouwers om het evenement van vanavond niet te blokkeren, maar om daarentegen van deze gelegenheid gebruik te maken om hun verwachtingen kenbaar te maken en de sector aan te moedigen om een constructieve dialoog aan te gaan. 

Update (24 janvier 2020):

De manifestatie van de vakbonden gisterenavond is vreedzaam verlopen. De tractoren zakten rond 16 uur in de namiddag af naar het Holiday Inn hotel in Zaventem, waar het Personality of The Year-event plaatsvond. Daar deelden ze pamfletten uit aan omstaanders en maakten ze hun bezorgdheden kenbaar aan geïnteresseerden. De manifestatie verliep in alle rust en eindigde uiteindelijk rond 18 uur. Van een blokkage was al die tijd geen sprake.

Vakbonden, landbouw, protestactie
Vakbonden, landbouw, protestactie