Het aantal feiten van diefstal door eigen personeel bij zelfstandigen is sinds 2009 met een kwart toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 588 ondernemers.

In 2009 bedroeg diefstal door personeel zowat 30% van de criminaliteit bij zelfstandige ondernemers. In 2012 is dat aantal met een kwart gestegen tot 38%, hoewel het aantal gewone winkeldiefstallen de laatste jaren stabiel is gebleven. De schade van diefstal door personeel ligt doorgaans ook hoger dan bij diefstal door klanten. Een gemiddelde winkeldiefstal bedraagt rond de 100 euro, terwijl diefstal door een medewerker gemiddeld goed is voor 1.300 euro.

“Een onderschat probleem”, volgens het NSZ. Want drie vierde van de ondernemers zou geen specifieke preventieve maatregelen tegen deze vorm van diefstal nemen. “We raden ondernemers aan om te zorgen voor een gezonde bedrijfscultuur waarbij elk personeelslid zich betrokken voelt. Dan is de kans op diefstal gevoelig kleiner.", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.