Kraft Heinz staakt zijn poging om sectorgenoot Unilever over te nemen. Dat melden beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht.

In de persverklaring staat dat de Amerikaanse FMCG-reus Kraft Heinz "vriendschappelijk heeft ingestemd'' met het intrekken van zijn overnamebod op zijn Brits-Nederlandse sectorgenoot Unilever. Eind vorige week deed Kraft Heinz nog een bod van 143 miljard dollar (134 miljard euro) op het bedrijf achter merken als Knorr, Axe en Lipton, maar Unilever wees dat meteen af. Nu een vriendschappelijke overname niet mogelijk is, ziet Kraft Heinz meteen af van zijn overnameplannen.

 

In het korte persbericht staat ook nog dat Kraft Heinz "het grootste respect" heeft "voor de cultuur, strategie en het leiderschap van Unilever", wat erop lijkt te wijzen dat de verschillen in bedrijfscultuur tussen beide partijen te groot was voor een fusie. Vooral de focus van Unilever op duurzaam ondernemen zou niet te rijmen zijn met de groeistrategie van Kraft Heinz.

De overname van Unilever door Kraft Heinz had de grootste overname ooit geweest in de voedingsindustrie, zelfs nog groter dan die overname van SABMiller door AB InBev vorig jaar.