Europees Milieucommissaris Janez Potocnik stelt vandaag een aantal maatregelen voor die het gebruik van plastic zakjes moet inperken. Zo kunnen Europese lidstaten voor het eerst beslissen om plastic zakjes zelfs helemaal te verbieden.

De wegwerpzakjes zijn volgens de Europees Commissaris een ramp voor het milieu. Zo zouden jaarlijks 8 miljard zakjes op straat of in rivieren of oceanen belanden. Om die vervuiling in te perken wil Europa het gebruik van de plastic zakjes sterk inperken. Lidstaten krijgen zelfs de mogelijkheid om plastic zakken helemaal te verbieden.

Zelfstandigenorganisatie NSZ vraagt de federale regering om zo’n verbod niet in te voeren, aangezien vooral de klanten van kleinhandelszaken hiervan de dupe zullen zijn. “Ontrading kan, maar een verbod is een brug te ver”, klinkt het. Het aanbieden van plastic zakjes is voor de detailhandel een extra service voor de consument. NSZ raadt handelaars wel aan om herbruikbare draagtassen te laten maken die ze dan voor een beperkte prijs kunnen verkopen aan hun klanten. Op die manier voedt de handelaar de consument als het ware op en zal die zijn boodschappen met herbruikbare tassen doen. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de handelaar die dan geen of minder plastic zakjes meer moet aankopen.