Komt er een fusie tussen Aldi Nord en Aldi Süd? Als het van het Duitse Manager Magazin afhangt zouden de twee in 2022 mogelijk een geheel vormen.

Het doel van de fusie? Geld besparen, waarbij “zelfs tot 50% op de personeelskosten”. Ter herinnering, Aldi werd in 1961 opgedeeld in twee entiteiten als gevolg van een conflict tussen de twee broers Albrecht, oprichters van de hard discounter. Aldi Nord telt zo’n 2.400 winkels in Duitsland, terwijl Aldi Süd er zo’n 2.000 heeft. Elke entiteit beheert zijn eigen winkelpark in elk land. In België vinden we bijvoorbeeld Aldi Nord terug, dat bij ons zo’n 450 winkels beheert. 

De aankondiging van het Duitse Manager Magazin moet echter met een korrel zout genomen worden. Het is immers niet de eerste keer dat er geruchten ontstaan over een nakende fusie. Aldi Süd heeft recent trouwens nog de geruchten ontkend in een persbericht, al voegde het er toen wel aan toe dat de twee hard discounters nauwer zullen gaan samenwerken en tegen eind 2020 enkel nog dezelfde huismerken zullen verkopen. Net als in andere landen ondervindt Aldi in zijn thuisland stevige concurrentie van de ontwikkeling van andere ketens zoals Edeka, Rewe of Lidl. Aldi verliest daardoor terrein op zijn harddiscountmodel dat niet meer aangepast is aan de noden van de Duitse consument. Ter herinnering, Aldi stelt wereldwijd maar liefst 200.000 mensen tewerk.