De gedelegeerd bestuurder van UNIZO vertrekt na 13 jaar bij de zelfstandigenorganisatie om CEO te worden van bankenkoepel Febelfin.

Karel Van Eetvelt was al sinds 1 december 2004 de nummer één van UNIZO. Het werd dan ook tijd voor iets nieuws, zegt de man zelf. “Na bijna 13 jaar aan het hoofd van UNIZO ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging”, aldus Karel van Eetvelt. Die nieuwe uitdaging heeft hij gevonden in de bankensector: op 1 oktober wordt Van Eetvelt CEO van Febelefin en de Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen (BVB).

Volgens Van Eetvelt stapt hij over naar een sector die cruciaal is voor de Belgische economie, en voor de KMO’s in het bijzonder. “Een sector (…) die geconfronteerd wordt met fundamentele transformaties zoals een verregaande digitalisering. Maar ook een sector die terug meer aansluiting moet vinden bij haar belangrijkste stakeholders: de burgers en de ondernemers. En die erkenning moet krijgen voor de toegevoegde waarde die ze creëert voor de samenleving”, klinkt het in een persbericht. 

Tot 1 oktober zal Karel van Eetvelt de volle bevoegdheid als gedelegeerd bestuurder blijven uitoefenen. Daarna wordt de directeur van de studiedienst, Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder. Hij zal UNIZO vertegenwoordigen naar de buitenwereld. Jan Sap, directeur-generaal, blijft verantwoordelijk voor de interne organisatie. 

Vanaf 6 september wordt de selectieprocedure opgestart voor een nieuwe topman. “Het is de bedoeling van de nationale voorzitter de procedure grondig maar zo kort als mogelijk te voeren”, aldus UNIZO.