De voorbije decennia was er sprake van interne corruptie bij supermarktketen Delhaize. In totaal worden twaalf partijen vervolgd, maar de spilfiguur in de zaak is een voormalige manager die gedurende twintig jaar smeergeld zou aanvaard hebben. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De hoofdverdachte was als manager bevoegd om contracten uit te schrijven voor bouw- en onderhoudswerken op de vele sites van de Groep Delhaize. De man eiste jarenlang smeergeld van aannemers die voor de groep wilden werken. Naast honderdduizenden euro’s aan cash geld, zou hij ook snoepreizen en tickets voor evenementen ontvangen hebben en werden onder andere schilderwerken aan zijn eigen woning uitgevoerd. In ruil konden de aannemers contracten binnenslepen voor bouwwerken bij Delhaize. Soms werd het smeergeld zelfs doorgerekend aan Delhaize.

Delhaize ontdekte de feiten zelf en stelt zich op als burgerlijke partij. De retailer is tevreden dat er een proces komt. De keten heeft ook haar organisatie aangepast zodat dergelijke corruptie niet meer kan voorvallen.

Het proces gaat 8 november van start en is uniek aangezien processen over corruptie bij privé-bedrijven doorgaans intern worden afgehandeld om imago schade te vermijden.