In een interview met Gondola geeft Jan Pelgrims, algemeen directeur van Alvo, felle kritiek op de manier waarop de overheid de deur openzet voor buitenlandse retailers. “Dat terwijl eigen ondernemers vaak geblokkeerd worden.”

Jan Alvo, directeur van zelfstandigencoöperatie Alvo, die 72 zelfstandige winkels in Vlaanderen verenigt, snapt het niet, zegt hij. “Waarom zet ons land de deur open voor alles wat beweegt in het retaillandschap? Ik vind dat verkeerd. Ik zou eerder bestaande enseignes de kans geven te groeien en hun ding te doen, en te zorgen voor expansie. Ik heb de indruk dat een burgemeester pas geslaagd is binnen zijn legislatuur als hij gezorgd heeft voor een nieuwe Albert Heijn of Jumbo.” Hij verwijst naar het feit dat eigen ondernemers bij ons geblokkeerd worden en in het buitenland gewoon niet aan de bak komen. “Colruyt probeerde het in Nederland, maar plots was er geen enkele plaats meer beschikbaar.”

In de nabije toekomst zal het kaf van het koren gescheiden worden op het Belgische retaillandschap . “Sommigen doen daar forse, onheilspellende uitspraken over, maar die volg ik niet. Ik denk niet dat er veertig procent van de winkels zullen verdwijnen. Maar het is duidelijk dat het er de volgende jaren niet makkelijker zal op worden. Zeker niet voor de kleinere spelers. Het is soms heel moeilijk om aan de nodige vergunningen te geraken, terwijl de deur voor buitenlandse ketens open staat. Dat klopt toch niet? We zijn daar naïef in. Als je kijkt naar de situatie in Pelt, zoals die in het vorige nummer van Gondola werd beschreven: dat is hallucinant. Waanzin.” 

Gondola Magazine

Het volledige interview met Jan Pelgrims leest u in het nieuwe nummer van Gondola Magazine. Heeft u nog geen abonnement?

 Klik dan hier!