Jacob's Conceptstore vraagt het faillissement aan. De website is niet langer toegankelijk en de winkeliers die er hun waren uitstallen hebben 24 uur de tijd om de schappen op te ruimen en de winkels te verlaten, aldus de brief die oprichter Thomas Nouws gisteren stuurde. 

Het ging al slecht met Jacob's Conceptstore. Enkele maanden geleden werden er verschillende klachten ingediend tegen de winkelketen wegens laattijdige betaling. Jacob's Conceptstore kende echter een goede start in 2021, met een totaal van 25 winkels, waarvan 24 in ons land en 1 in de buurt van Parijs. Vandaag de dag is de website van de winkel niet meer toegankelijk en zijn er nog maar 11 winkels operationeel. Volgens de Nederlandstalige media hebben de winkeliers in deze 11 winkels een brief ontvangen van oprichter Thomas Nouws, waarin hen wordt gevraagd de winkels leeg te halen en binnen 24 uur te vertrekken. Gecontacteerd door Gondola, vertelde een medewerker van de winkelketen: “Jacob's Conceptstore sluit zijn 11 winkels en vraagt faillissement aan.”

“In de afgelopen weken hebben we in veel artikelen gelezen dat ketens hun deuren sluiten en dat er een recordaantal faillissementsaanvragen is,” vervolgde hij. “We vinden het dan ook erg jammer dat we de gevolgen moeten dragen en onze vaste kosten niet meer kunnen betalen. Onze ontwerpers is gevraagd hun spullen bij elkaar te zoeken.” De winkelketen ziet geen alternatief voor het genereren van meer omzet in de fysieke winkels. Het omzetten van de winkels naar een franchisemodel is overwogen, maar is niet haalbaar. “De omloopsnelheid in alle winkels is aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. We betreuren dit besluit ten zeerste en onze gedachten gaan uit naar de vele enthousiaste ontwerpers”. Jacob's Conceptstore bood een verscheidenheid aan producten, waaronder sieraden, ornamenten, geurkaarsen, wenskaarten en modeaccessoires. De winkel opereerde op basis van statiegeld en bood creatieve ondernemers en ontwerpers een etalage om hun cadeau- en decoratieproducten te verkopen, in ruil voor een commissie van 35% op de verkoop.