De directie van Intermarché heeft tijdens zijn ondernemingsraad woensdag bekendgemaakt dat er vanaf 4 september 5 extra winkels gefranchiseerd zullen worden. Deze tweede franchisinggolf brengt het aantal al gefranchiseerde winkels van de keten op 22.

Begin dit jaar kwamen de 87 Mestdagh-winkels die onder de vlag van Carrefour Market werkten, in handen van Intermarché. Sinds 1 juli zijn 17 van de 51 'Intermarché by Mestdagh'-winkels al gefranchiseerd. Woensdag maakte het management van het bedrijf tijdens een vergadering van de ondernemingsraad bekend dat er een tweede franchisinggolf komt. Concreet zullen vanaf 4 september nog 5 extra winkels worden gefranchiseerd, zodra de administratieve formaliteiten zijn afgerond. Het gaat om de vestigingen in Bouge, Eigenbrakel, Gilly, Waver en Couillet. "Net als bij de eerste golf zullen de werknemers een document ontvangen waarin het hele plaatje op het gebied van arbeidsvoorwaarden en loon wordt uiteengezet", legt Evelyne Zabus, vakbondsverantwoordelijke van de CNE, uit aan RTBF. “Dit document nemen ze mee naar de franchisenemer. We vragen hen dus om deze voorwaarden te controleren zodat ze correct worden opgenomen.” In de praktijk zijn de zaken echter niet zo duidelijk. De relaties tussen het management en de vakbonden zouden in de toekomst dus gespannen kunnen raken. "We horen dat bepaalde ‘franchisenemers’ al cowboy aan het spelen zijn door bepaalde voordelen die het personeel heeft behaald terug te willen draaien", vervolgt de vakbondsleider op de website van La Libre. "We waren niet naïef toen Intermarché de winkels overnam, maar dit voorspelt niet veel goeds voor de toekomst. Dit zou de eerste bron van conflicten kunnen zijn.” Eind augustus vindt er een nieuwe vergadering van de ondernemingsraad plaats, waarin waarschijnlijk een derde franchisinggolf zal worden aangekondigd.

Plenary session: Franchise, the engine of the Belgian Retail Market?

Het is één en al franchise wat de klok slaat. Wilt u meer weten over de franchisemarkt? Schrijf u dan snel in voor het event van Gondola Society op 14 september, waar Alexandros Boussis (Delhaize) en Thierry Le Grelle (Tom&Co) meer uitleg zullen geven.

Klik hier!