IKEA opent binnenkort in België een volwaardige webshop. De Zweedse winkelketen werkt hiervoor momenteel een specifiek logistiek systeem uit. Daarnaast zal click & collect uitbreiden. Hiervoor wordt met de vakbonden onderhandeld over de invoering van nachtwerk. Dat meldt De Tijd.

IKEA, die de boot van de e-commerce gemist heeft, heeft de ambitie om snel een multichannel retailer te worden. Nu al heeft de groep in iets meer dan de helft van de 18 landen waarin ze actief is, een webshop geopend. In België is een tijdje geleden met ‘click & collect’ al de eerste stap in die richting gezet. De bestelde goederen moeten wel nog steeds door de klant afgehaald worden in een IKEA-winkel of in één van de 17 afhaalpunten van de logistieke partner, Dockx Select.

Nu worden de voorbereidingen getroffen om een volwaardige webshop te openen. Woordvoerster Annelies Nauwelaerts wou niet in de detail treden, maar zegt dat dit ‘spoedig’ zal gebeuren.

DC in Winterslag

In tegenstelling tot click & collect, waarbij de meeste bestellingen in de winkels worden voorbereid, moet voor de thuislevering van de goederen die in de webshop worden besteld, een nieuw logistiek systeem worden opgezet. Volgens Nauwelaerts zal de bezorging vanuit het distributiecentrum van IKEA Group in Winterslag georganiseerd worden, alsook vanuit een internationaal distributiecentrum in Dortmund.

Naar alle waarschijnlijkheid mag men geen gratis leveringen verwachten. In Nederland bijvoorbeeld betaalt de online shopper 4,99 euro voor bestellingen met een totaal gewicht tot 30 kg. Die levering gebeurt via Post NL. De bezorging van bestellingen boven de 30 kg gebeurt per vrachtwagen op vaste dagen, afhankelijk van waar men woont en het kost minimaal 44,95 euro.

Of ‘next day’ leveringen mogelijk zullen zijn, is niet geweten. Wel is in het distributiecentrum van Winterslag nachtwerk mogelijk, omdat daar met de cao van de logistieke sector gewerkt wordt.

Click & Collect

IKEA België werkt overigens ook aan de click & collect-dienst.  “Die bestellingen worden in de winkels zelf samengesteld en klaargelegd. Om de werkdruk beter te spreiden, willen we ook ’s nachts kunnen werken,” zegt Nauwelaerts. Met de vakbonden is daarover een principeakkoord bereikt, maar zolang er niets definitief getekend is, wil ze hierop niet dieper op ingaan.

In het geval van click & collect is een akkoord over nachtwerk met de bonden wel nodig, omdat het hier over winkelpersoneel gaat en niet over logistiek personeel.