BNL Food, de holding die 7 bedrijven overkoepelt, waaronder Belovo, gekend voor de omega-3 rijke Colombus eieren is failliet. De groep uit Bastogne had een omzet van 10 miljoen euro en stelde 53 personen te werk.

De groep zat al een tijdje in moeilijkheden, ondanks het feit dat ze over een unieke knowhow beschikt, met gebrevetteerde procedures voor eieren die het cholesterolgehalte niet beïnvloeden, of voor het ontleden van proteïnen of lipiden uit eieren voor toepassing in de voedselproductie, voornamelijk babymelk, en farmaceutische producten. De laatste 10 jaar moest BNLfood de gevolgen van de dioxinecrisis en daarna nog eens die van de antibioticaresidu’s in bepaalde eieren doorstaan. Door de slechte financiële situatie van de groep was in 2007 een kapitaalsverhoging van 12,5 miljoen noodzakelijk, verdeeld over de familie van stichter Fabien De Meester, maar ook ING en Sogepa (een investeringsfonds van het Waals Gewest dat bedrijven in moeilijkheden helpt via een participatie). De groep investeerde in 2009 7 miljoen in een nieuwe ontledingsfabriek voor fosfolipiden, waardoor het de wereldleiderspositie voor deze specifieke markt versterkte. Maar deze investering was nooit rendabel.

In december 2014 werden Belovo en filialen onder gerechtelijke reorganisatie geplaatst, wat hen 6 maanden gaf om een oplossing te vinden, bijvoorbeeld een overname of kapitaalsverhoging.

De groep rekende hard op de kapitaal inbreng van de Chinese groep Huatai. Naast vers geld had deze de nodige procedures en toestemmingen voor toegang tot de enorme Chinese markt kunnen vergemakkelijken. Naar het schijnt waren ING en Sogepa hiervoor echter niet te vinden. Nu de groep het faillissement heeft aangevraagd moeten we afwachten of de -wezenlijke- knowhow andere overnemers kan aantrekken.