Als gevolg van de inflatie en de oorlog in Oekraïne heeft het IMF zijn mondiale groeiprognose opnieuw naar beneden bijgesteld. Het ziet ook nog andere risico's voor de toekomst.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich zorgen over de wereldeconomie. In een context van inflatie en oorlog in Oekraïne nemen de onzekerheden toe en daarom verlaagt de organisatie dinsdag opnieuw haar groeiprognoses. “De wereldeconomie, die nog steeds lijdt onder de pandemie en de Russische inval in Oekraïne, ziet er steeds somberder en onzekerder uit. Veel risico's beginnen werkelijkheid te worden en de wereld kan binnenkort aan de rand staan van een wereldwijde recessie, slechts twee jaar na de laatste”, zei hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas van het IMF onlangs. De groeivertraging in de VS, China en de eurozone zal een aanzienlijk effect hebben op de mondiale vooruitzichten, aldus de organisatie.

Concreet komt de mondiale groei nu uit op 3,2% voor 2022, 0,4 procentpunt lager dan de prognose van april. Het cijfer voor de eurozone is 2,6%, een daling met 0,2 procentpunt. Rusland van zijn kant doet het beter dan verwacht, ondanks de verstoring van zijn economische situatie door zijn deelname aan de oorlog tegen Oekraïne. Verwacht wordt dat zijn economie met 6% zal krimpen, terwijl eerder een daling van 8,5% was aangekondigd. Verwacht wordt dat de inflatie dit jaar 8,3% zal bedragen.