Het Duitse concern Henkel vreest dat het conflict in Oekraïne en het daaropvolgende Russische invoerverbod een negatieve impact zal hebben op haar resultaten. Rusland is immers de derde grootste markt van het bedrijf.

Henkel (Pritt, Persil, Loctite, etc.) boekte een organische omzetgroei van 3,3% (-3,5% door wisselkoerseffecten), en de nettowinst van het bedrijf steeg van 432 miljoen in Q2 vorig jaar tot 446 miljoen euro. Bij de bekendmaking van deze cijfers waarschuwde Henkel echter ook voor een slechtere tweede jaarhelft. Het bedrijf vreest immers een negatieve impact van de Russische boycot en de conflicten in het Midden-Oosten.

“We verwachten hierdoor een tragere groei van de winst in de tweede jaarhelft, ten opzichte van de eerste”, zegt CEO Kasper Rorsted. De verwachte omzetgroei is ook bijgesteld naar 3 tot 5%. Henkel wordt nochtans niet getroffen door de Russische boycott, maar het bedrijf zegt dat het vreest dat Rusland op een recessive afstevent, wat de cijfers negatief zou beïnvloeden.

Ook Belgische fruitexporteurs getroffen In eigen land zijn het vooral de fruitexporteurs die een impact vrezen van de Russische boycot. Meerdere exporteurs zouden de maatregel al voelen, en een aanvraag van tijdelijke werkloosheid indienen om de periode van de boycot te overbruggen.