Door de late winterprik van het voorbije weekend zullen groenten zoals aardappelen, bloemkool en sla dit voorjaar tot een derde duurder worden. Dat zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert in Het Laatste Nieuws.

Landbouwers hadden hun gewassen enkele weken geleden al ingezaaid omdat het toen warm was. Door de onverwachte vrieskou van de voorbije dagen is dat nu “allemaal kapot”, zegt Busschaert. De verliezen die dat oplevert voor de boeren zullen volgens hem gecompenseerd worden in de prijs.

Concreet verwacht Busschaert een stijging van 30 procent voor vroege sla, bloemkool, spinazie en radijzen, een prijsstijging van 25 procent voor sluimererwten, en één van 20 procent voor asperges. Aardappelen zouden zelfs de recordprijs van vorig jaar met 10 procent overschrijden.

Ook vlees zou duurder worden. “De koeien kunnen immers niet op de wei omdat er geen gras is, waardoor de boeren meer krachtvoer moeten geven”, zegt de landbouwexpert.

“Boeren kunnen hun kosten niet zomaar doorrekenen naar de consument”, reageert de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). “De realiteit is net dat de boeren weinig controle hebben op de prijzen.”