Het Turkse flitsbezorgbedrijf Getir, dat onlangs zijn Duitse concurrent Gorillas overnam, boekte vorig jaar een verlies van 553 miljoen euro op een omzet van 438 miljoen. Al zit Getir nog lang niet zonder geld.

De economische levensvatbaarheid van flitsbezorgbedrijven wordt al sinds hun start in twijfel getrokken, en de resultaten van Getir voor 2021 zullen de meest pessimisten niet geruststellen. Volgens het Financieele Dagblad leed het Turkse bedrijf een verlies van 553 miljoen euro op een omzet van 438 miljoen. Slechte resultaten voor het bedrijf dat actief is in negen landen, waaronder Nederland en Turkije. Maar ook al zijn deze resultaten zorgwekkend, de financiële situatie van Getir is (voorlopig) verre van dramatisch. Eind 2021 had het bedrijf nog iets meer dan een half miljard euro. In maart haalde het bedrijf nog zo'n 720 miljoen euro extra op en in mei verlaagde de onderneming haar kosten drastisch door haar expansieambities te bevriezen en aan te kondigen dat bijna 15% van haar personeel zou worden ontslagen. Het ziet er dus niet naar uit dat het bedrijf snel zonder geld zal zitten.

De flitsbezorgmarkt heeft het de laatste maanden niet gemakkelijk: consumenten zijn teruggekeerd naar de fysieke supermarkten en de inflatie zet hen ertoe aan minder uit te geven, stijgende rentevoeten koelen de investeerders af, steden reglementeren steeds meer de opening van dark stores winkels, enzovoort. Het is dus tijd voor de markt om te consolideren. Alleen de tijd zal leren of dit zal leiden tot een verdere opmars of een geleidelijke instorting...