Zet de stopwatch! Drie jaar, dat is de periode die de nieuwe baas van Carrefour nodig denkt te hebben om de distributiegroep weer op de rails te krijgen. Georges Plassat sprak onlangs op de aandeelhoudersvergadering, waar hij onder andere de stand van zaken van de distributeur schetste met afkeurende uitspraken over de centralisatie, de buitensporige administratieve kosten en de buitengewone stoelendans van bestuurders.

“Wij zullen drie jaar nodig hebben om de machine weer op gang te brengen. Als we daarin slagen, zal de onderneming zeer goed werk hebben verzet”, aldus zijn verklaring. Georges Plassat heeft ook aangegeven dat de groep niet op de hele wereld aanwezig kon zijn. De distributiegroep kondigde trouwens enkele dagen geleden zijn terugtrekking uit Griekenland aan, waar de aandelen aan een lokale partner worden overgedragen. Georges Plassat sprak ook over Turkije en Indonesië en bevestigde vervolgens dat er geen sprake was van een vertrek uit Brazilië. Dit land zou op termijn een platform voor ontwikkeling in Latijns-Amerika kunnen worden.

Ondanks de aanzienlijke daling van de consumptie in Europa, blijft dit werelddeel volgens hem een belangrijke economisch gebied. “Ik voorzie niet dat het Romeinse Rijk morgen valt! Maar de relatie met de kosten zal moeten veranderen”, benadrukte hij.