TRAVAK is het nieuwe initiatief van de stad Gent om winkelstraten met langdurige werken aantrekkelijk te houden. Dit doet de stad door leegstaande panden gratis ter beschikking te stellen aan durvende ondernemers.

Op de Brabantdam, de Vogelmarkt en de Kouter (Bravoko-as) worden bestaande, leegstaande vitrines tijdelijk ingevuld met talentvolle creatieve of ambachtelijke projecten. Je vindt er onder andere een selectie van tijdelijke tentoonstellingen en pop-upwinkels. Daarnaast wordt er op de Brabantdam een doorzichtige expositiecontainer geplaatst en krijgt een klassieke tram een artistieke invulling waar je informatie kan krijgen over het project. Je kan er ook speciale producten kopen die speciaal voor de actie gecreëerd zijn. Volgens schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie Christophe Peeters is de geplande heraanleg van het Bravoko-gebied noodzakelijk en zal deze op termijn zorgen voor een aangenamere winkel- en wandelomgeving. Om te voorkomen dat het grote publiek de as links laat liggen tijdens de langdurige werken, kwam de stad Gent op de proppen met het unieke project voor en door handelaars: TRAVAK. De naam van het project is afgeleid van het werkwoord 'travakken', wat werken betekent.

Tomas De Soete, de peter van het project, zal een eigenzinnige line-up samenstellen. Naast veelbelovende illustratoren zitten er ook kunstenaars en designers in zijn selectie. Half november mag een andere bekende Gentenaar het peterschap op zich nemen. Op de facebookpagina van TRAVAK wordt de concrete invulling van het pilootproject de komende weken uit de doeken gedaan. Op donderdag 17 september start TRAVAK met een openingsevenement. Het project loopt nog tot eind 2015 en afhankelijk van het succes kan het daarna ook op andere stadswerven toegepast worden.