Afgelopen september is ons verteld dat El Corte Inglés geïnteresseerd zou zijn in overname van Galeria Inno. Vandaag wordt bericht dat de keten, die in België maar liefst vijftien grote winkels telt, binnenkort wellicht een steenrijke reder uit Athene als grootste aandeelhouder zou kunnen krijgen. Galeria Inno is in 2001 overgenomen door het Duitse Kaufhof, maar Metro, wereldwijd de derde distributieketen, probeert de keten al enige tijd af te stoten.

Op dit moment zouden minimaal twee serieuze investeerders belangstelling hebben getoond, waaronder Signa, een Oostenrijks bedrijf dat al 1,5 miljard euro heeft geïnvesteerd in de aankoop van 250.000m2 vastgoed in het centrum van grote Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse steden en waarvan de Griekse miljardair Georges Economou de grootste aandeelhouder is. Deze onderneming zou op dit moment favoriet zijn. De ongeveer19.300 werknemers zijn echter verontrust over de overname van Galeria Inno door een vastgoedonderneming.

Daarnaast heeft ook Nicolas Berggruen zich kandidaat gesteld. Deze Amerikaans-Duitse miljardair zou de dochteronderneming van Metro graag laten fuseren met haar grote rivaal Karstadt dat hij vorig jaar heeft gekocht.

Met de verkoop van Kaufhof zou Metro zich kunnen concentreren op de heropleving van zijn Cash & Carry winkels, Real hypermarkten en elektronicamerken (Saturn en Media Markt). Deze hebben namelijk zwaar geleden onder de economische crisis, waardoor de inkomsten van de groep in het derde kwartaal met 2% zijn teruggelopen. Het feit dat de nettowinst van de groep in één jaar tijd met 27% is gestegen, is te verklaren uit het bezuinigingsprogramma van 1,5 miljard euro dat in vijf jaar tijd al heeft geleid tot het verlies van 19.000 arbeidsplaatsen.