Delhaize staat voor een zware besparingsronde. De retailer zou van plan zijn om winkels te sluiten en banen te schrappen. Dat schrijft zakenkrant De Tijd.

 

Het rommelt bij Delhaize België. Kort na de plotse CEO-wissel, steken er weer geruchten de kop op over besparingen. We schreven hier een tijdje terug al dat de retailer van plan was om in de kosten te snijden. Concreet zou Delhaize vooral zijn productie- en distributiekosten onder de loep nemen. De Tijd spreekt nu ook van winkelsluitingen en ontslagen, op basis van een anonieme maar “goedgeplaatste” bron.

“Het kan zo niet meer verder. De dalende trend in de rendabiliteit van sommige supermarkten is alarmerend. We kunnen niet anders dan winkels sluiten”, getuigt de bron in De Tijd. Er zouden ook banen geschrapt worden, omdat Delhaize met te veel en te dure werknemers zit, waardoor de loonkosten zwaar doorwegen. En dat terwijl de omzet achteruit gaat. In haar laatste kwartaalcijfers (Q1/2014) tekende Delhaize immers een omzetdaling van 0,8% en een winstdaling op. De marges daalden van 4,8% tot 3,1%.

Delhaize lijdt onder de toegenomen concurrentie op de Belgische markt. De komst van Albert Heijn heeft de prijzendruk verhoogd, en dat terwijl Delhaize een “duur” imago heeft. De retailer investeert nochtans in lage prijzen om klanten te lokken, maar “lage prijzen en hoge kosten, dat is op termijn niet houdbaar” zei Frans Muller (CEO Delhaize Groep) al een tijdje terug op een aandeelhoudersvergadering.

 

Het logische gevolg is nu dat die kosten aangepakt worden. Volgens De Tijd zal dat gebeuren door niet-rendabele winkels te sluiten, al zou niet duidelijk zijn hoeveel er dat zullen zijn. Toch schrijft de zakenkrant dat de besparingen dit jaar nog doorgevoerd zullen worden. 

Bij Delhaize zelf worden de plannen bevestigd, noch ontkend. “Wij kijken permanent hoe we onze activiteiten efficiënter kunnen maken. Dat doen wij al jaren, en zeker nu er een versterkte concurrentie is op de markt”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. 11 juni roept Delhaize een bijzondere ondernemingsraad samen om de toekomstplannen aan de vakbonden voor te leggen.