Het overlegcomité komt morgen bijeen om te beslissen over de aanpak van de zeer besmettelijke omikron-variant. Opnieuw alleen winkelen is één van de opties die op tafel ligt.

De omikron-variant, die in het buitenland al langer grote zorgen baart, houdt stilaan ook ons land in zijn greep. Tegen het eind van dit jaar kan het de dominante vorm van het corona-virus zijn. Het overlegcomité komt morgen bijeen om te bekijken welke voorzorgsmaatregelen kunnen genomen worden om overbelasting van de ziekenhuizen tegen te gaan. Bedoeling is een harde lockdown zoals in Nederland te vermijden. Het coronacommissariaat heeft aan de leden van het overlegcomité een document uitgedeeld waarin verschillende opties op tafel gelegd worden, zo berichten verschillende media. Dat document is gebaseerd op advies van de expertengroep Gems.

Alleen winkelen

Voor het winkelen zijn er verschillende mogelijkheden: alleen winkelen, het beperken van het aantal klanten in verhouding met de winkeloppervlakte en het sluiten van niet-essentiële winkels. Individueel winkelen was bij de vorige bijeenkomst van het overlegcomité al een suggestie, maar ze werd niet weerhouden omdat andere maatregelen al toereikend genoeg leken. De kans dat retailers deze keer wel de impact van nieuwe regels zullen voelen, lijkt vandaag groot, gezien de stevige opmars van de omikron-variant en de vrij ingrijpende maatregelen die ook in het buitenland genomen worden. 

Andere maatregelen

Andere opties die in het document vermeld worden, zijn de volledige annulering van binnen- en buitenevenementen, cultuurwereld, binnensport en georganiseerde bijeenkomsten thuis. In de horeca kan het comité ervoor kiezen om alcoholverkoop te verbieden vanaf een bepaald uur, het sluitingsuur te vervroegen om 20 uur of zelfs de horeca te sluiten, wat ook op de retail een impact zou hebben. Bedoeling is dat met de nodige ingrepen de cijfers onder controle gehouden worden en de scholen na de kerstvakantie open kunnen, al dan niet met mondmaskers.