Er is een intentieverklaring ondertekend om de Belgische bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest samen te smelten. Het eengemaakte bedrijf zal verdergaan onder de naam Greenyard Foods en de wereldleider in groenten en fruit worden, met een omzet van 3,7 miljard euro.

Vorige maand raakte het nieuws bekend dat de drie Belgische bedrijven gesprekken voerden over een eenmaking. Nu wordt die fusie concreet, en hebben de drie partijen bekend gemaakt hoe de bedrijfscombinatie eruit zal gaan zien. In het kort worden Univeg (verse groenten en fruit) en Peatinvest (leverancier van substraten of potgrond) volledig in het beursgenoteerde Greenyard Foods (diepvriesgroenten en conserven) ondergebracht. Na afronding van de combinatie, zal Greenyard Foods 100% bezitten van Univeg en Peatinvest. Hiervoor worden 25,5 miljoen aandelen Greenyard Foods uitgegeven aan de aandeelhouders. Het beursgenoteerde Greenyard Foods wordt dan ook de overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep. De transactie zou nog voor de zomer afgerond worden.

De man achter deze megafusie is Hein Deprez, die nu al voorzitter is van de drie bedrijven. “Het creëren van een gecombineerde groep met enerzijds verse groenten en fruit en anderzijds verwerkte groenten en fruit in diepvries, blik en conserven is gunstig voor telers, retailers, consumenten, medewerkers en aandeelhouders. Wij zijn ervan overtuigd dat maatschappelijke trends vragen om een bredere kijk op de groenten- en fruitconsumptie”, zegt hij in een reactie.