FrieslandCampina Belgium stopt zijn samenwerking met 443 Belgische melkveehouders om het volume melk dat het bij zijn melkleveranciers ophaalt beter afstemmen op de marktvraag in België. Daarom sluit het bedrijf een overeenkomst met Milcobel om vanaf 1 februari een deel van de leveranciers over te nemen.

Door de toename van de melkproductie haalde FrieslandCampina Belgium het voorbije jaar meer melk op dan het bedrijf in België kan afzetten. Vanaf 1 februari zal Milcobel de afname van circa 180 miljoen liter melk per jaar bij 443 leverancier-melkveehouders overnemen en garanderen. Deze laatst biedt de betrokken melkveehouders dan ook aan lid te worden van de coöperatie Milcobel. FrieslandCampina Belgium blijft de melk van zijn overige 441 leveranciers-melkveehouders en zijn 28 Belgische leden-melkveehouders afnemen.

“FrieslandCampina heeft er alles aan gedaan om de continuïteit van de melkveebedrijven te verzekeren. In Milcobel heeft FrieslandCampina een geschikte partner voor de overdracht van een deel van de melkophaling gevonden”, zegt Katrien Bousson, General Manager FrieslandCampina Belgium. Melkveehouders die de overstap niet zien zitten kunnen nog tot juli 2016 samenwerken met FrieslandCampina. 

De Boerenbond eist in naam van de getroffen leden grondige tekst en uitleg van het bedrijf en reageert dan ook scherp in een persbericht: "FrieslandCampina neemt hier een loopje met de vertrouwensrelatie met zijn leveranciers. Een brutale en cynische agressie voor de helft van hun Vlaamse melkleveranciers die, net nu de zuivelmarkt in een zware crisis zit, op straat worden gezet en op zoek moeten naar een andere afnemer voor hun melk."