Voor 1 Belg op 8 (12,7%) bracht de kerstman in 2014 een ‘fout’ cadeau mee, en dit jaar was dat niet anders. Toch blijft niet iedereen altijd bij de pakken zitten, want steeds meer ‘ongewenste’ cadeaus worden te gelde gemaakt. Tweedehandsketen Troc.com stelt vast dat er tot een tiende meer ‘foute cadeaus’ wordt aangeboden. Bij 2dehands.be steeg het aantal zoekertjes zelfs met 26%.

Na de toestroom van cadeautjesjagers, breekt er opnieuw een drukke periode aan voor de tweedehandssector. Deze keer komen bezoekers hun foute of dubbele cadeaus van de hand doen. Pierre Boseret, Algemeen Directeur van Troc.com België, ziet momenteel een bezoekerspiek in de 29 winkels: “In vergelijking met vorig jaar worden er nu tot zo’n 10% meer foute cadeaus bij ons omgeruild voor cash geld. Deze stijgende trend doet zich trouwens al een aantal jaar op rij voor! Cd’s, dvd’s,  games en elektronica zijn het populairst.” Dat wordt bevestigd door een onderzoek door iVox bij 1.000 Belgen.

Eerste zoekertje al op kerstavond

‘Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken’ luidt het bekende spreekwoord. Dit gaat nog altijd op voor 45% van de ondervraagden die het ‘not done’ vinden om geschenken door te verkopen. 16% houdt ze liever bij om later zelf aan iemand cadeau te geven en 11% geeft ze aan een goed doel zoals De Kringwinkel (11%). Toch hebben steeds minder landgenoten schroom om hun ongewenste cadeaus te verkopen. Ze doen dit ook steeds sneller.  

“Al op kerstavond tussen het hoofdgerecht en het dessert regent het ‘nieuwe’ zoekertjes op ons online platform. Het gaat dan vooral om speelgoed, kleren & accessoires, cd’s, boeken en strips, keukenmateriaal en games die ze dubbel hebben of helemaal niet willen, maar waar ze iemand anders wel blij mee kunnen maken. We zien in deze periode tot begin februari niet alleen tot zo’n  26% meer ‘nieuwe’ zoekertjes, maar ook meer kopers op onze site. Het is dan hét uitgelezen moment om een goede (en nieuwe) koop te doen,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be.

 

Kleding op 1

Uit het onderzoek van iVox bleek dat kledij en accessoires vorig jaar met stip op 1 stonden als ‘fout’ cadeau. De top 5 van de meestgegeven ‘foute’ kerstcadeaus in 2014 ziet eruit als volgt:

    1.            Kledij en accessoires (30%)    2.            Waardebon (18%)    3.            Boeken en strips (9%)    4.            Elektronische apparaten (8%)    5.            Juwelen en horloges (5%)