Fnac heeft de wekenlange biedstrijd om elektroketen Darty gewonnen. De Franse retailer zegt dat het een meerderheidsaandeel van 51,84% in het bedrijf heeft verworven. Hiermee overtroeft de Franse mediaconcern de Zuid-Afrikaanse holding Steinhoff, dat ook aasde op het moederbedrijf van Vanden Borre.

De kogel is door de kerk: mediaconcern Fnac slaagde erin 29,73% van de aandelen in Darty te kopen. Daarnaast kreeg de Franse elektroketen de belofte later nog zo’n 22% van de Darty-aandelen te mogen overnemen. Hiermee verovert Fnac in totaal een meerderheid van ongeveer 51,84%. Ook verhoogde de Zuid-Afrikaanse holding Steinhoff, van onder andere Conforama, zijn bod niet, waardoor de deal rond Darty en Fnac bezegeld is.

Door de opkomst van de e-commerce, staan de huidige activiteiten van Fnac onder druk. Met de overname van Darty wil Fnac zijn aanbod uitbreiden en diverser maken, en rekent daarnaast op zo’n 130 miljoen euro aan synergievoordelen. Fnac bezit samen met Darty meer dan 600 winkels, waarvan 70 zich in België bevinden.

De competitie 

Fnac-tegenspeler Steinhoff overtroefde het Franse bedrijf enkele weken nog met een bod van 160 pence per aandeel, wat het in Londen genoteerde bedrijf zou waarderen op 848 miljoen pond (1,07 miljard euro). Daarop verhoogde Fnac afgelopen maandag zijn bod naar 170 pence per aandeel, 914 miljoen pond in totaal (ruim 1,17 miljard euro). Darty-aandeelhouders kunnen ook kiezen voor aandelen, waarbij ze één Fnac-aandeel krijgen voor 25 aandelen van Darty. (Lees ook: Fnac verhoogt bod op Darty