In acht landen zijn sal­monellabesmettingen vastgesteld bij kinderen die ­Kinder-chocolade en Shockobons gegeten hadden. Bij meer dan 100 gevallen is er al zeker een link met de fabriek van Ferrero in Aarlen. De oorzaak ligt bij een verstopte filter, bevestigt het bedrijf. Vandaag heeft het FAVV bekendgemaakt dat het de toelating van de bewuste Ferrero-fabriek intrekt.

Sinds begin dit jaar zijn er in zeven Europese landen en in het Verenigd Koninkrijk 134 gevallen van salmonellabesmetting vastgesteld die gelinkt zijn aan de Ferrero-fabriek in Aarlen, in de provincie Luxemburg. Bij 105 gevallen is die link bewezen, bij 26 Belgische gevallen moeten voedingsautoriteiten het nog bevestigen. “De uitbraak wordt ­gekenmerkt door een ongewoon hoog percentage kinderen dat in het ziekenhuis opgenomen wordt, sommigen met ernstige klinische symptomen zoals bloederige diarree”, aldus het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA en het Europese gezondheidsinstituut ECDC. De oorzaak ligt bij een verstopte filter in de Waalse fabriek. Ferrero ontdekt al in december salmonella in de productiesite.

Het Belgische voedselagentschap FAVV bevestigt dat er een besmetting was in de fabriek van Ferrero in Aarlen. Woordvoerder Hélène Bonte: “Uit een bevraging van de patiënten kon afgeleid worden dat ze voedingsproducten hadden ­geconsumeerd die in de fabriek in Aarlen waren geproduceerd. Er werd ook een genetische match ­gevonden tussen stoelgangstalen en stalen uit het bedrijf. Al is er nooit salmonella aangetroffen op de eindproducten.”Het agentschap onderzoekt of ook de Belgische gevallen gelinkt zijn aan de fabriek in Aarlen en verwacht de resultaten binnen enkele dagen. De activiteit van de fabriek gaat intussen verder. Ferrero zegt de filter niet meer te gebruiken en de controles op de producten ‘aanzienlijk’ te hebben verhoogd.

Ferrero heeft de lijst van producten die het in ons land terugroept, wel uitgebreid. Die bevat nu al dertien (varianten van) producten, goed voor 110 loten. Op de website van FAVV is te vinden over welke producten het precies gaat. In een persbericht laat Ferrero weten dat het de bewuste partijen “uit voorzorg” en “vrijwillig” terugroept in samenspraak met het FAVV. “Hoewel geen van onze op de markt gebrachte Kinder-producten positief op salmonella is getest en we geen klachten van consumenten hebben ontvangen, nemen we deze zaak uiterst serieus omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft.” Intussen werden ook in Australië Kindersurprises uit de handel genomen.

Update: 8/04

Vandaag heeft het FAVV bekendgemaakt dat het de toelating van de Ferrero-fabriek intrekt. "Op basis van de onderzoeken die het FAVV heeft uitgevoerd en de vaststelling van de laatste uren, dat het bedrijf niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor dit onderzoek, trekt het Agentschap vandaag de toelating van de fabriek te Aarlen in", meldt het FAVV in een persbericht. "Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder die geproduceerd werden bij Ferrero Aarlen vandaag teruggeroepen. Deze uitbreiding van de terugroeping bevat ALLE producten van het type 'Kinder Surprise', 'Kinder Surprise Maxi', 'Kinder Mini Eggs' & 'Schoko-bons’, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum. Het FAVV vraagt ook aan de distributiebedrijven om deze producten uit hun rekken te halen." Het voedselagentschap benadrukt dat de heropening van de fabriek pas zal toegelaten worden indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het de regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft.