Korys, de investeringsholding van de familie Colruyt, koopt een meerderheidsbelang in Ojah, een Nederlandse producent van vleesvervangers.

Ojah maakt vegetarische vleesvervangers die in Nederland onder de merknaam Beeter verkocht worden en in andere landen onder Plenti. In ons land is het bedrijf via Greenway onder andere aanwezig bij Delhaize. Het Nederlandse vegetarische bedrijf, dat in 2009 opgericht werd en 21 werknemers telt, is naar eigen zeggen een pionier in de productie van de laatste generatie vleesvervangers.

De producten van Better zijn gemaakt op basis van duurzaam geteelde soja en hebben tal van specifieke gezondheidskenmerken. Zo zijn ze glutenvrij, 100% plantaardig, rijk aan proteïnen en vezels, arm aan vetten en zout en bevatten ze 0% cholesterol.

Colruyt denkt dat de vraag naar vegetarische vleesvervangers de komende jaren nog sterk gaat groeien, en het gelooft dat Ojah zal kunnen meesurfen op dat succes “Korys gelooft in de constante groei van Ojah als een belangrijke speler in de wereldwijde markt van alternatieve proteïnebronnen, die naar verwachting steeds belangrijker zal worden in de komende jaren," zegt Dries Crevits, Senior Investment Manager. 

Bovendien past de overname ook in de filosofie van Korys om enkel te investeren in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen en/of duurzaam zijn. “Ojah produceert producten die mikken op het welzijn van zijn klanten en is zich als bedrijf enorm bewust van zijn ecologische voetafdruk, die het zo klein mogelijk probeert de houden," klinkt het. 

Korys neemt nu een meerderheidsbelang in Ojah. Het koopt de nodige aandelen over van fondsen zoals PPM Oost, StartGreen en Holland Food Ventures. Hoeveel het daarvoor betaalt is niet bekend.