De experten die zich buigen over de exitstrategie voor de corona-crisis pleiten voor een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels vanaf 4 mei. Dat maken ze duidelijk in hun eerste rapport.

De tien experten die zich buigen over de exitstrategie pleiten voor een gedeeltelijke heropening van winkels en bedrijven vanaf 4 mei. Dat meldt Le Soir. De experten stellen een progressieve opheffing van de inperkingsmaatregelen voor met een heropstart vanaf 4 mei van bepaalde niet-essentiële activiteiten. Daarbij moet telewerk verplicht blijven waar dat mogelijk is. Voorwaarde is ook dat de statistieken de goede kant blijven opgaan.Banken en verzekeraars zouden dus nog steeds vanop afstand moeten werken, terwijl een reeks handelszaken zou kunnen openen met behoud van social distancing. Denk daarbij aan winkels van bouwmaterialen of fietsen, winkels die producten verkopen die nodig zijn voor fabricatie van mondmaskers, en garagehouders om herstellingen uit te voeren of verkochte wagens af te leveren. 

Een avond met familie of goede vrienden zou weer toegelaten worden, met een groep van maximaal 10 mensen, en elke week dezelfde groep. De experts pleiten ook voor de heropening van parken en speelpleinen en voor het opnieuw toelaten van bepaalde buitensporten zoals bijvoorbeeld tennis, vissen of golf, met maximaal twee personen. De experten zouden er ook voor kiezen om scholen vanaf 18 mei te heropenen, maar kleuterklassen niet. 

De restaurants en cafés zouden volgens het advies gesloten blijven. Oudere mensen of mensen met medische problemen worden in het rapport aangeraden om zich te blijven afzonderen van anderen. Pas vrijdag wordt de knoop doorgehakt en zal premier Sophie Wilmès eventuele versoepelingen meedelen. 

Viroloog Marc Van Ranst haalde intussen fel uit naar degene die het experten-rapport naar Le Soir lekte. "Dit schept totaal verkeerde verwachtingen", zei hij. De uiteindelijke beslissing over welke maatregelen genomen worden, ligt niet bij de experten, maar bij het crisiscentrum. Vrijdag wordt bekend wat de uiteindelijke beslissing wordt.