Maar weinig handelaars zijn optimistisch gestemd over de komende wintersolden (van 3 tot 31 januari), blijkt uit een peiling van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen.

Amper 3 handelaars op 10 verwachten een grotere omzet te realiseren tijdens de komende wintersolden in vergelijking met die van een jaar geleden, zo blijkt uit de peiling. “De solden in januari 2021 waren heel slecht, met een terugval van 40% tegenover 2020. We kregen toen te maken met belangrijke beperkingen in de handel”, aldus het NSZ. “Het mag dus niet verbazen dat veel winkeliers zich zorgen maken.” De organisatie wijst erop dat er nog veel stock is. “De helft van de winkeliers hebben nog ongeveer 50% van hun producten in de rekken en ze hebben weinig hoop op een fantastische decembermaand.”

Online grootste concurrent

“Dit jaar zijn er de restricties voor de horeca en de promotie van telewerk. De consumenten trekken daardoor minder naar de commerciële stadscentra, omdat ze liever thuis blijven of omdat ze schrik hebben om besmet te raken”, aldus het NSZ. Dat verklaart waarom bijna de helft van de ondervraagde winkeliers (48%) vinden dat de grootste concurrentie online te vinden is. “De ‘kleine’ handelaars positioneren zich ook meer en meer op het internet, maar het blijft voor velen moeilijk omwille van expertise, tijd en kosten.”

Niet wachten

Bij Comeos klinkt een iets ander geluid. “We hebben een eerste rondvraag gedaan bij onze leden, vooral bij de sector ‘fashion’ en daaruit blijkt dat dat de stocks niet zo groot zijn dit jaar”, zegt Deobarh Motteux, eraan toevoegend dat de winkeliers zich aangepast hebben en minder ingekocht hebben. Ze heeft een boodschap voor de consumenten: “Wacht niet tot het einde van de soldenperiode om uw aankopen te doen.” Comeos is van plan hierover te communiceren in het begin van januari.