Gespecialiseerde advocatenteams uit 27 Europese landen zijn vandaag gestart met het ‘European distribution law center’. Op haar website geeft de organisatie toegang tot alle regels waarmee retailers in verschillende Europese landen te maken krijgen.

Op de website distributielawcenter.com vinden retailers een gratis platform waarop zowel Europese als nationale spelregels in duidelijke taal (en in het Engels) uitgelegd staan. De informatie over de rechtsregels wordt verduidelijkt aan de hand van Q&A’s, steekkaarten en vertalingen van de wetgeving naar het Engels. Doelstelling is ondernemingen, retailers en andere gebruikers op één plaats snel en efficiënt toegang te geven tot alle mogelijk regels. “Het wordt de bron om op de hoogte te blijven van wat er leeft in de wereld van het distributierecht”, zo klinkt het in een persbericht.

De timing van het initiatief is niet toevallig: in het voorjaar van volgend jaar komt de Europese Commissie met nieuwe regels voor de distributiesector die de daaropvolgende tien jaar zullen gelden. Het Europeans distribution law center is als expert betrokken bij de voorbereidingen. In het najaar van 2022 staat een conferentie gepland waarop de organisatie uitgebreide toelichting geeft bij de nieuwe regels. In ons land maakt het advocatenkantoor Contrast deel uit van het Europese centrum.