Uit een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging blijkt dat de administratieve last bij elektronische maaltijdcheque een pak lager ligt dan bij de papieren versie. De elektronische versie zou handelaars alleen al een besparing van 67,6 miljoen per jaar opleveren. Maar ook werkgevers (12,9 miljoen) en werknemers (13,7 miljoen) zouden goed varen bij de elektronische cheque.

Vandaag krijgen zo’n 700.000 werknemers (42% van het totaal) elektronische maaltijdcheques, en dat aantal neemt exponentieel toe. Op dit ogenblik zijn er een 10.000-tal winkels aangesloten, en dat zijn er nu al meer dan de 9.000 die nu papieren maaltijdcheques aanvaarden.

Volgens UNIZO is het aanvaardingsnetwerk bij kleine handelaars nu nog eerder beperkt omdat de combinatie van papieren en elektronische maaltijdcheques hen een te grote rompslomp oplevert.Ze moeten verzend- en behandelingskosten betalen, en de cheques aan de kassa verzamelen, controleren en sorteren, klinkt het.

De zelfstandigenorganisatie pleit voor een snelle omschakeling naar het elektronische systeem. “Een snelle volledige overgang naar de elektronische cheque moet de kostelijke administratieve mallemolen wegwerken”, klinkt het bij UNIZO.